sibylle Foto

Ik ben Sibylle (1968) en op 7-jarige leeftijd begonnen met dansen bij de kindergroepen van Oriënt in Culemborg nadat ik op de braderie een wervelende Mexicaanse dans van de demonstratiegroep had gezien en ik tegen mijn moeder zei: “dat wil ik ook”. En zo is het begonnen….

Vanaf mijn 16e geef ik les, eerst aan de kindergroepen bij Oriënt en als vrij snel daarna ook aan volwassenen.
Dans heeft mij altijd aangetrokken en ik heb allerlei dansvormen gedaan zoals: klassiek ballet, modern, jazz, renaissance dans, tapdance, buikdans, maar mijn voorkeur blijft uitgaan naar de internationale volksdans.
In 1990 heb ik de kaderopleiding voor volksdansdocent van het LCA afgesloten met hoofddocent Bianca de Jong. En vanaf dat moment heb ik vele cursussen in binnen- en buitenland gevolgd om nog meer te weten te komen over de verschillende stijlen in de volksdans.

Na mijn studie Frans en Nederlands aan de Lerarenopleiding in Utrecht (1992), verbleef ik een half jaar in Parijs en kwam toen in aanraking met de Bretonse muziek en dans. Vele zomers daarna ben ik naar Bretagne gegaan voor een cursus en festival en zo ontstond mijn eerste specialisatie, Bretonse dans.

Reizen naar de Balkan volgden (Bulgarije, Turkije, Macedonië, Servië, Albanië) om de dansen in het land van herkomst te leren, kennis te maken met de cultuur en de taal en de inwoners zelf. Want dat is wat volksdansen volgens mij zo mooi maakt: de achtergrond verhalen, de verklaring van de bewegingen, de diversiteit van de maatsoorten en de klankkleuren van de muziek en het contact met de mensen zelf. En vooral het samen dansen.
Sinds 2010 ga ik regelmatig naar Albanië om meer te weten te komen over de Albanese dans, cultuur, geschiedenis, taal, land en de mensen. En zo ben ik bezig met mijn 2e specialisatie: de Albanese dans.

Naast dansdocent heb ik ook een aantal keer de voorstellingen op Doe Dans gepresenteerd en organiseer ik sinds 2006 cursussen, tournees voor buitenlandse docenten, workshops en festivals zoals de Driekoningencursus, het Zomerfestival en dansdagen internationaal voor docenten en gevorderde dansers. Dat doe ik met Stichting Dansevent.nl.

Zingen is een andere passie van mij, vanaf mijn 26e ongeveer begonnen met zangles lichte muziek, veel close harmony gezongen onder andere in Leeuwenhart, een koor dat alleen maar in het Nederlands zingt en in 2009 mee deed aan het tv-programma Korenslag en toen de halve finale haalde. Sinds een paar jaar zing ik in Palitra (palet in het Bulgaars) een Balkan Band waarmee we huiskamer concerten geven en bals verzorgen.

Afgezien van vele workshops in Nederland geef ik ook steeds meer les in het buitenland, zoals Engeland, België, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frans-Canada. Dat is erg leuk ook omdat ik dan mijn talenkennis kan gebruiken en in vele verschillende talen les geef.

Ik woon in Utrecht en naast dans heb ik altijd Frans gegeven op een middelbare school. Op het moment houd ik me alleen bezig met dans. Ik geef workshops en ik geef les bij At va’ani in Gouda.

Bij Oud Poelgeest ben ik al een paar keer geweest: als stage begeleider, als docent van de kaderopleiding of gewoon om les te geven. Ik kijk er naar uit om bij jullie les te komen geven. Het zal een tijd worden van kennis maken met mij, een nieuwe docent en ik met jullie en ook een tijd die nieuw is omdat we samen een weg moeten vinden in dansen met Corona maatregelen, die ieder moment weer kunnen veranderen.

Hopelijk tot snel.